Nagelstyliste zijn is meer dan alleen mooie nagels zetten

Foto van Sabine de Kaste

Sabine de Kaste

Natuurlijk heb ik gekozen om nagelstyliste te worden zodat ik mensen blij kan maken met mooie nagels. En elke keer ben ik blij als ik de klant weer stralend de deur uit zie lopen. Echter zijn er ook soms teleurstellingen die ik moet geven en hierover vertel ik graag wat meer in dit blog.

Er zijn zoveel verschillende handen en nagels: dik, dun, met groefjes of deukjes. Wanneer de nagel gezond is, dan is het geen enkel probleem om hier een kunstnagel op te zetten. Zolang hier maar wel het juiste product op wordt gezet. Wanneer ik een klant in mijn salon krijg die bij mij voor de eerste keer komt. Dan bekijk ik eerst de nagel en wanneer ik een opmerking heb, dan maak ik een foto en zoem deze in om het beter te kunnen zien en uit te leggen aan de klant wat mijn bevindingen zijn. Dan hoor ik de klant een beetje uit of zij in het verleden al eens kunstnagels hebben gehad. Soms krijg ik de meest schokkende verhalen te horen. Zoals dat de eigen nagel eerst dun werd geveild (of nog erger, gevreesd) en nagelriemen tot soms bloedens toe werden weggeknipt. En dat uiteindelijk de kunstnagel niet meer bleef zitten, de klant ermee stopte en maanden met overgevoelige nagels achter bleef. Dit is natuurlijk niet de bedoeling maar dit gebeurt schrikbarend vaak. Dit is niet het enige voorbeeld, een overgevoelige nagel kan onder andere ontstaan door bepaald medicijngebruik door ziekte. Daarom is goede communicatie zo belangrijk om de klant goed te kunnen helpen of alleen te adviseren. Want wanneer nagels gevoelig zijn, dan zet ik geen kunstnagels. Dan geef ik een passend advies. Na het opvolgen van het advies dan beoordeel ik de nagel opnieuw en meestal kunnen er dan wel kunstnagels worden gezet. Binnenkort kan ik voor bepaalde gevallen IBX aanbieden. Dit product zorgt ervoor dat de pijn aan de nagels (voelt ook echt als zenuwpijn) wordt weggenomen. Hierover vertel ik in een volgend blog meer over. 

IEUW mijn nagel is verkleurd, wat nu?

Wanneer je de nagel niet hygiënisch behandeld voor het zetten van een kunstnagel. Dan kan er een bacterie worden opgesloten. Bij een gewone nagellak dan komt de bacterie er gewoon doorheen. Maar bij het zetten van een kunstproduct (ook gellak) kan de bacterie er niet doorheen en zal de bacterie in de eigen nagel gaan nestelen. De bacterie gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en voor je het weet heb je een groene, gele en/of bruine nagel. Wanneer je dit niet behandeld op de juiste manier, zal je hier niet vanzelf vanaf komen en het is ook nog eens besmettelijk. Uiteraard kan ik je hierbij helpen en wanneer nodig je doorverwijzen naar een andere specialist. 

bacteriële infectie op de nagel

Wanneer je een kunstnagel hebt, en deze los zit ook dan loop je het risico een bacterie in je nagel(s) te krijgen. Maar je wast toch je handen zou je denken? Wanneer bijvoorbeeld een BIAB los gaat zitten ook al is het maar een klein stukje dan is de eigen nagel niet helemaal vrij. Je wast je handen en dan komt er water tussen de BIAB en de eigen nagel, wat je nooit goed kan doorspoelen tijdens het wassen. Vervolgens kan een bacterie daar heerlijk gaan broeien en ook dan kun je hier een verkleuring in gaan krijgen met als gevolg dat de kunstnagel eraf moet en je de eigen nagel moet gaan behandelen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat tuinieren zonder handschoenen of vlees gaat kruiden. Dan kriejoelen de bacteriën letterlijk over je handen. Je wast je handen maar zoals ik al schreef, deze spoel je niet door als een kunstproduct niet goed vast zit. 

Pas als de nagel weer bacterievrij is, dan kun je weer nagels laten zetten. Bij mij in de salon staat hygiëne op de eerste plaats. Zelfs bij een twijfel zal ik dan ook geen nagels zetten en een vervolgafspraak maken. Want wanneer ik ook maar bij twijfel de gok neem wel kunstnagels te zetten, dan is mijn product en salon besmet. De gevolgen voor de volgende klanten kun je dan wel bedenken. 

Kun je allergisch zijn voor kunstnagels?

Het antwoord is “ja”, Maar dit kan wel worden voorkomen wanneer je de juiste producten gebruikt en deze dan ook volgens voorschriften gebruikt. Zelf ben ik erg blij dat ik toen de tijd ervoor heb gekozen om een goede opleiding te volgen. Want ook dit soort zaken kwamen aan bod. Ik dacht toen, ach, het zal wel meevallen. Maar niets is minder waar. 

Allereerst bestaat er een gevaar van een ingrediënt dat veelal in goedkopere merken (ik mag de namen helaas niet noemen want dan heb ik een proces aan mijn broek) een hoge concentratie HEMA (Hydroxyethylmethacrylaat) bevatten. HEMA zorgt voor een goede hechting van een kunstproduct op de natuurlijke nagelplaat. Wanneer je hier niet zorgvuldig mee omgaat als nagelstyliste en/of je gebruikt hier een hoge concentratie van dan kun je een allergie opbouwen. Wanneer HEMA niet voldoende verbonden is aan andere moleculen en in contact komt met de huid. Dan kan dit zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor bouw je ongemerkt een allergie op.

Nagelstyliste is een vrij beroep en dat is niet altijd even handig. Want wanneer je niet de juiste kennis beheerst, kun je ongemerkt een klant veel schade toebrengen. Wanneer een klant een allergie opbouwt, dan kom je hier pas achter wanneer het te laat is. Een allergie is te herkennen aan bijvoorbeeld een verdikking van het Hyponychium, (dat is het sponslaagje onder de nagelplaat). De nagel ziet er aan de bovenkant dan witgeel uit omdat deze wat omhoog staat en in het ergste geval laat de nagelplaat los. Je begrijpt dat dit pijnlijk aanvoelt en de kans op een bacteriële infectie onder de nagelplaat ook wordt vergroot. Wanneer er een allergie aanwezig is. Dan is het noodzaak om de kunstnagel volledig te verwijderen, de klant een goed advies geven en het zal minimaal 5 maanden duren om de nagel te kunnen laten herstellen omdat de beschadiging er letterlijk uit moet groeien en met de juiste verzorging moet de nagelplaat weer goed gaan “hechten”.

Het is daarom zo belangrijk om veilig en goed te werken met de juiste producten. Hierdoor kun je jarenlang blijven genieten van gezonde, verzorgde en goed uitziende nagels. 

Heb je een vraag of wil je meer informatie, dan ben je altijd welkom om je nagels bij mij te laten controleren. Neem wel voor de tijd even contact met mij op want ik werk alleen op afspraak. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn